Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen of lokale verkrampingen in de spieren, ook wel spierknopen genoemd.
Een triggerpoint kan leiden tot pijn, tintelingen, krachtsvermindering, een dof gevoel of gevoelloosheid als gevolg van een gebrek aan doorbloeding, zuurstof en/of slechte voeding.

Wanneer spieren in rust zijn, zien ze eruit als lange draden die netjes naast elkaar liggen. Maar wanneer er verkramping ontstaat, trekt de spier plaatselijk samen en ontstaat een verbreding die lijkt op een knoop. Het overige deel van de spiervezel wordt hierdoor uitgerekt. Hierdoor ontstaat het verkrampte gevoel.
Door kleine spierkrampen ontstaat een zuurstoftekort in de spier. Daardoor kunnen afvalstoffen minder snel afgevoerd worden en reageert de spier met een nieuwe kramp. Zo blijft de spier altijd geprikkeld en kunnen we spreken van een vicieuze cirkel, die kan verdwijnen dankzij trigger point massage.
Triggerpoints ontstaan bijv. door stress, overbelasting of verkeerde voedingsgewoonten.

Waarom triggerpoint massage?
Iedereen heeft triggerpoints. Deze zijn vaak latent aanwezig en worden pas opgemerkt wanneer er pijn ontstaat. Triggerpoint massage gaat ervan uit dat je knopen of triggerpoints kunt deactiveren, waarbij de spierknoop op een andere plek kan liggen dan de plek waar de pijn is. Een bekend voorbeeld daarvan is dat je pijn hebt in je onderarm, pols of hand, maar dat de spierknopen in je nek- of schoudergebied liggen.
Ook kampen veel mensen met schouderpijn, nekpijn of hoofdpijn. Veel van deze klachten zijn op te lossen met triggerpoint massage. Een gewone massage zal de triggerpoints niet laten verdwijnen. Met triggerpoint massage kan de spier zich ontspannen. Voor mensen die al langer last hebben van spier- of gewrichtspijnen, kan triggerpoint massage de ideale oplossing zijn.

Triggerpointmassage is o.a. toe te passen bij:
– Acute overbelasting (verkeerde beweging, ongeluk)
– Chronische overbelasting (langdurig verkeerde houding, RSI)
– Zware inspanning
– Medisch ingrijpen
– Psychologische factoren, zoals stress, onrust, vermoeidheid, depressie
– (Langdurige) immobiliteit (onbeweeglijkheid, onvoldoende beweging na bijv. botbreuk)
– Structurele veranderingen (bijv. beenlengteverschil)
– Hoofdpijn
– Schouderklachten